Σημάδια και συμπτώματα λοίμωξης από τα δόντια που εξαπλώνεται στο σώμα

Μια λοίμωξη δοντιών ή “απόστημα δοντιών” είναι μια συλλογή από πύον και βακτηρίδια που σχηματίζονται μέσα στο δόντι ή το ούλο.

Χωρίς σωστή θεραπεία, οι λοιμώξεις των δοντιών μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, ένα άτομο θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία για μια λοίμωξη των δοντιών όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τι συμβαίνει όταν εξαπλώνεται μια λοίμωξη δοντιών. Παρέχουμε επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης των λοιμώξεων των δοντιών.

Τι συμβαίνει όταν εξαπλώνεται μια λοίμωξη δοντιών;

Το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια από τρόφιμα, σάλιο και πλάκα. Μερικές φορές, αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν σε ένα δόντι ή κάτω από το gumline, με αποτέλεσμα μια λοίμωξη δοντιών ή απόστημα. Ένα απόστημα είναι ο ιατρικός όρος για μια τσέπη πύου και βακτηρίων που σχηματίζονται μέσα στους ιστούς του σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις των δοντιών είναι εύκολα θεραπευτικές. Ωστόσο, ένα άτομο που καθυστερεί τη θεραπεία κινδυνεύει να αναπτύξει τις ακόλουθες επιπλοκές:

 • Οστεομυελίτιδα: μια λοίμωξη του οστού που περιβάλλει το δόντι.
 • Η θρόμβωση του σπηλαιώδους κόλπου: μια λοίμωξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα στους κόλπους.
 • Κυτταρίτιδα: μια λοίμωξη του δέρματος και του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα.
 • Παραφαρυγγικό απόστημα: Ένα απόστημα στο πίσω μέρος του στόματος.
 • Μια σοβαρή ιατρική κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα υπερέχει σοβαρά σε μια λοίμωξη στο αίμα.

Χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη των δοντιών μπορεί να εξαπλωθεί στο πρόσωπο και το λαιμό. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί ακόμη και να φτάσουν σε πιο μακρινά μέρη του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν συστηματικά, επηρεάζοντας πολλούς ιστούς και συστήματα σε όλο το σώμα.

Σημάδια και συμπτώματα

Είναι σπάνιο η λοίμωξη των δοντιών να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Τα ακόλουθα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μια λοίμωξη των δοντιών έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος. Ένα άτομο που έχει ύποπτη λοίμωξη από τα δόντια και αναπτύσσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα:

 • Κνησμός ή καύση αίσθηση στο δέρμα
 • ναυτία
 • Έμετος
 • Σοβαρός πονοκέφαλος
 • > Ένα άτομο πρέπει να δει τον οδοντίατρό του στο πρώτο σημάδι μιας λοίμωξης από τα δόντια. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλους ιστούς.

  Μια λοίμωξη των δοντιών που έχει εξαπλωθεί είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν γρήγορα να γίνουν ευρέως διαδεδομένες και σοβαρές. Οι συστηματικές λοιμώξεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

  Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν οδοντίατρο για ένα ραντεβού έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οδοντίατροι, ένα άτομο πρέπει να επισκεφθεί το τμήμα έκτακτης ανάγκης του πλησιέστερου νοσοκομείου του.

  Ένας οδοντίατρος ή γιατρός θα παράσχει θεραπείες για να στοχεύσει τη μόλυνση και να την σταματήσει να εξαπλωθεί περαιτέρω.

  θεραπεία

  Ο τύπος θεραπείας που λαμβάνει ένα άτομο για μια λοίμωξη των δοντιών θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • απόστημα
  • Είτε, και σε ποιο βαθμό, η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί
  • Η έκταση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση

  Μια λοίμωξη των δοντιών περιλαμβάνει τα παρακάτω.

  θεραπεία ριζικού καναλιού

  Η θεραπεία ρίζας (RCT) μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ενός αποστήματος βαθιά μέσα στο δόντι. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάτρηση στο δόντι για να απομακρυνθεί το συσσωρευμένο πύον και τα βακτήρια στη ρίζα.

  Ο οδοντίατρος θα γεμίσει στη συνέχεια το χώρο με ένα υλικό που μοιάζει με καουτσούκ που ονομάζεται Gutta-Percha. Μόλις το δόντι έχει θεραπευτεί, θα το αποκαταστήσουν με στέμμα ή μόνιμη γέμιση για να αποτρέψουν περαιτέρω λοιμώξεις.

  apicoectomy

  Μερικές φορές, το RCT δεν αρκεί για να απαλλαγεί από μια λοίμωξη των δοντιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται apicoectomy, ή μια ριζική τελική εκτομή. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το άνοιγμα των ούλων για την απομάκρυνση του άκρου της ρίζας του δοντιού μαζί με οποιοδήποτε μολυσμένο ιστό.

  αντιβιοτικά

  Ένας οδοντίατρος μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να μειώσει τη μόλυνση και να το σταματήσει να εξαπλωθεί.

  Εάν η λοίμωξη έχει ήδη εξαπλωθεί, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να επεκτείνει την πορεία της θεραπείας με αντιβιοτικά. Εναλλακτικά, μπορεί να χρειαστεί να μεταβούν σε διαφορετικό τύπο αντιβιοτικού.

  Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο και να λάβει αντιβιοτικά μέσω ενδοφλέβιας στάγδην.

  Αποστράγγιση

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγίσετε το πύον απευθείας από τη θέση της λοίμωξης.

  Για παράδειγμα, η αποστράγγιση μπορεί να είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του πύου από ένα παραφαρυγγικό απόστημα στο πίσω μέρος του στόματος.

  Η θεραπεία της σηψαιμίας

  είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερ -αντιδρώ σε μια λοίμωξη στο αίμα. Η μη επεξεργασμένη σήψη μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ. Με σηπτικό σοκ, η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου πέφτει επικίνδυνα χαμηλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία οργάνων και ακόμη και θάνατο.

  Οι άνθρωποι που έχουν σήψη θα χρειαστούν θεραπεία από μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Αυτή η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτικά και υγρά.

  Άλλες θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των οργάνων του σώματος και να περιορίσουν τις βλάβες που προκύπτουν από τη μόλυνση. Τέτοιες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αιμοκάθαρση ή χειρουργική επέμβαση.

  Πρόληψη

  Οι ακόλουθες συμβουλές θα πρέπει να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός ατόμου να αναπτύξει μια λοίμωξη των δοντιών:

  • Περιέχει φθορίου
  • αποφεύγοντας το ξεπλύνετε το στόμα ή το πόσιμο οτιδήποτε αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών
  • Χρησιμοποιώντας νήμα ή διαδηλώσεις τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
  • Περιορισμός της πρόσληψης ζαχαρούχων Τρόφιμα και ποτά
  • Επισκέπτοντας τον οδοντίατρο τακτικά

  Εάν συμβεί μια λοίμωξη από τα δόντια, ένα άτομο πρέπει να δει τον οδοντίατρό ή τον γιατρό του αμέσως.

  Περίληψη

  Οι περισσότερες λοιμώξεις των δοντιών είναι εύκολα θεραπευτικές. Ωστόσο, εάν ένα άτομο καθυστερήσει τη θεραπεία, μια λοίμωξη από τα δόντια μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Μόλις η μόλυνση έχει εξαπλωθεί, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρές και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

  Ένα άτομο που υποψιάζεται ότι η λοίμωξη των δοντιών τους έχει εξαπλωθεί, επομένως, θα αναζητήσει άμεση ιατρική περίθαλψη.

  Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων των δοντιών είναι η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό περιορίζοντας την πρόσληψη ζάχαρης, βουρτσίζοντας τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και επισκέπτοντας τον οδοντίατρο τακτικά.

  • Οι μολυσματικές ασθένειες/βακτηρίδια/ιοί
  • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.