A fogfertőzés jelei és tünetei a testre terjednek

A fogfertőzés vagy a „fogszubszenel” a PUS és a baktériumok gyűjteménye, amely a fogban vagy az íny belsejében képződik.

Megfelelő kezelés nélkül a fogfertőzések elterjedhetnek a test más területeire, és ez súlyos és potenciálisan életveszélyes szövődményekhez vezethet. A szövődmények kockázatának csökkentése érdekében az embernek a lehető leghamarabb kezelnie kell a fogfertőzés kezelését.

Ebben a cikkben felvázoljuk, mi történik, amikor egy fogfertőzés terjed. Információt is szolgáltatunk a fogfertőzések kezeléséről és megelőzéséről is.

Mi történik, ha egy fogfertőzés terjed?

A száj tele van baktériumokkal ételekből, nyálból és plakkból. Időnként ezek a baktériumok fogba léphetnek, vagy a gumicsóba vagy a fogfertőzéshez vagy tályoghoz vezethetnek. A tályog a test szöveteiben kialakuló PUS és baktériumok zsebének orvosi kifejezése.

A legtöbb esetben a fogfertőzések könnyen kezelhetők. A kezelést késleltető személy azonban a következő szövődmények kialakulásának kockázatával jár:

 • osteomyelitis: A fog körülvevő csont fertőzése.
 • Cavernous sinus trombózis: Az érrendek fertőzése a melléküregekben.
 • Cellulitis: A bőr és a zsír fertőzése közvetlenül a bőr alatt.
 • Parapharyngeal tályog: egy tályog a száj hátulján.
 • Súlyos orvosi állapot, amelyben az immunrendszer súlyosan túlreagál a vér fertőzésére.

Kezelés nélkül a fogfertőzés az arcra és a nyakra terjedhet. A súlyos fertőzések akár a test távoli részeit is elérhetik. Bizonyos esetekben szisztémássá válhatnak, és több szövetet és rendszert érinthetnek az egész testben.

Tünetek és tünetek

ritka, hogy a fogfertőzés a test más részeire terjed. Ha azonban ez megtörténik, a következmények súlyos lehetnek.

A következő tünetek azt jelezhetik, hogy a fogfertőzés terjedt a test egy másik részébe. Az a személy, akinek gyanúja van a fogfertőzéssel, és ezeknek a tüneteknek bármelyikét kialakítja, azonnali orvosi ellátást kell kérnie:

 • Fájdalmas nyelv és száj
 • Az arc, a nyak és az arc duzzanat
 • Viszkető vagy égő érzés a bőrön
 • Narea
 • hányás
 • Súlyos fejfájás
 • kettős látás vagy veszteség látás
 • Dropping szemhéjak
 • Nehéz lélegezni
 • zavar

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az embernek látnia kell fogorvosát a fogfertőzés első jelein. A korai kezelés megakadályozza, hogy a fertőzés más szövetekbe terjedjen.

Az elterjedt fogfertőzés orvosi sürgősség. Az ilyen fertőzések gyorsan elterjedhetnek és súlyossá válhatnak. A szisztémás fertőzések életveszélyesek lehetnek.

Az embernek a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot a fogorvoshoz sürgősségi kinevezésért. Ha nem állnak rendelkezésre fogorvosok, akkor az embernek fel kell látogatnia a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

A fogorvos vagy orvos kezeléseket fog biztosítani a fertőzés megcélzására, és megakadályozza, hogy tovább terjedjen.

kezelés

Az a kezelés típusa, amelyet egy személy fogfertőzéshez kap, több tényezőtől függ, beleértve:

 • tályog
 • Ha a fertőzés milyen mértékben terjedt el
 • Az immunrendszer fertőzésre adott reakciójának mértéke

lehetséges kezelések A fogfertőzés magában foglalja az alábbiakat.

Gyökércsatorna -kezelés

Gyökércsatorna -kezelés (RCT) lehet szükség egy tályog kezelésére a fog belsejében. Az eljárás magában foglalja a fogba fúrást, hogy eltávolítsa a felhalmozódott PU -t és baktériumokat a gyökérnél.

A fogorvos ezután kitölti a helyet egy Gutta-Percha nevű gumiszerű anyaggal. Miután a fog meggyógyult, koronával vagy állandó töltelékkel visszaállítják, hogy megakadályozzák a további fertőzéseket.

apicoectomy

Az RCT néha nem elegendő a fogfertőzéstől való megszabaduláshoz. Ilyen esetekben a fogorvos javasolhat egy apicoectómiának nevezett eljárást vagy gyökér vég -reszekciót. Ez az eljárás magában foglalja az íny kinyitását, hogy eltávolítsa a foggyökér végét a fertőzött szövetekkel együtt.

Antibiotikumok

A fogorvos antibiotikumokat is felírhat a fertőzés csökkentése és a terjedés megakadályozása érdekében.

Ha a fertőzés már elterjedt, akkor az embernek meg kell bővítenie antibiotikum -kezelésük menetét. Alternatív megoldásként lehet, hogy át kell váltaniuk más típusú antibiotikumokra.

Ha a fertőzés súlyos, akkor egy személynek kórházban kell maradnia, és intravénás csepp révén antibiotikumokat kell kapnia.

vízelvezetés

Bizonyos esetekben szükség lehet a PU -k közvetlenül a fertőzés helyéről.

Például vízelvezetésre lehet szükség a PU -k eltávolításához a száj hátulján lévő parapharyngealis tályogból.

A szepszis kezelése

A szepszis egy súlyos egészségügyi állapot, amely akkor fordul elő, amikor az immunrendszer súlyosan túlreagál a vér fertőzésére. A kezeletlen szepszis szeptikus sokkhoz vezethet. A szeptikus sokkkal az ember vérnyomása veszélyesen alacsonyan csökken, ami szervi elégtelenséghez és akár halálhoz vezethet.

A szepszisben szenvedő embereknek intenzív osztályon kell kezelniük. Az ilyen kezelés általában intravénás antibiotikumokat és folyadékokat foglal magában.

Egyéb kezelésekre lehet szükség a test szerveinek támogatásához és a fertőzés okozta károk korlátozásához. Az ilyen kezelések magukban foglalhatják a dialízist vagy a műtétet.

Megelőzés

A következő tippek segítenek csökkenteni az ember esélyét a fogfertőzés kialakulására:

 • A fogakat naponta kétszer fogmosni egy fogkrém segítségével. Fluoridot tartalmaz
 • Kerülje el a száj öblítését vagy a fogak mosása után azonnali ivást. Ételek és italok
 • A fogorvos rendszeres látogatása

Ha fogfertőzés fordul elő, az embernek azonnal meg kell találkoznia fogorvosával vagy orvosával.

Összegzés

A legtöbb fogfertőzés könnyen kezelhető. Ha azonban valaki késlelteti a kezelést, akkor a fogfertőzés elterjedhet a test más részein. Miután a fertőzés elterjedt, gyorsan súlyos és potenciálisan életveszélyes szövődményekhez vezethet.

Az a személy, aki azt gyanítja, hogy fogfertőzésük elterjedt, ezért azonnali orvosi kezelést kell kérnie.

A fogfertőzések megelőzésének leghatékonyabb módja a jó szájhigiénia fenntartása. Az emberek ezt megtehetik a cukorbevitel korlátozásával, a fogaikat naponta kétszer megmosva, és rendszeresen ellátogatva a fogorvosba.

 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.